Bleker+zet+haast+achter+natuurakkoord
© Robin Britstra Fotografie

Bleker zet haast achter natuurakkoord

Staatssecretaris Henk Bleker heeft de provincies per brief het dringend verzoek gedaan akkoord te gaan met de overdracht door het rijk van natuurbeheertaken.

Bleker heeft met het Interprovinciaal Overleg (IPO) een akkoord gesloten, dat volgens hem voor 'nagenoeg alle provincies aanvaardbaar' lijkt, zei hij vrijdag. De provincies hebben tot 24 februari om hun standpunt mee te delen.

Voldoende draagvlak

Naast de uitvoering van de taken voor natuurbeheer wordt er meteen fors op dat pakket bezuinigd. Bleker geeft de provincies er in 2014 ter compensatie samen ongeveer €? 25 miljoen bij en daarna jaarlijks nog eens €?2,5 miljoen. Hij hoopt daarmee op voldoende draagvlak voor het akkoord, zodat provincies meewerken.

Met provincies die dat niet doen, wordt op strikte manier via de wet afgerekend, meldde de staatssecretaris. Neezeggers kunnen ook niet profiteren van de plussen die het akkoord bevat, zei hij. Volgens Bleker is het nodig snel nieuwe afspraken te maken zodat de mensen in het veld verder kunnen. Verscheidene natuurprojecten staan nu stil in afwachting van het akkoord.

Projectbureau

Het IPO stelde vrijdag dat het natuurakkoord nu kan worden uitgevoerd, in elk geval in de provincies die ermee instemmen. Er komt hiervoor een projectbureau, met mensen van het IPO en de afzonderlijke provincies. Dat bureau blijft in elk geval 2 jaar bestaan.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer