Munniksma%3A+Drenthe+mee+in+natuurakkoord
© Tielman Photography

Munniksma: Drenthe mee in natuurakkoord

Drenthe moet toch meewerken aan het natuurakkoord dat EL&I-staatssecretaris Henk Bleker heeft bereikt met de samenwerkende provincies. Dat zegt de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma in een eerste reactie.

Het uitgewerkte natuurakkoord gaat over de beheerkosten en afronding van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De provincies krijgen hiervoor € 105 miljoen per jaar en kunnen gebruik maken van in eerste instantie 6000 hectare ruilgrond buiten de EHS.

De 4 provincies die eerder het principeakkoord afwezen, kunnen hierbij aanhaken, stelt Bleker. Dat zijn de 3 noordelijke provincies en Noord-Brabant. Ze moeten dan wel afzien van verdere juridische procedures, waarschuwt Bleker de provincies.

Protest

Volgens Munniksma moeten Drenthe en de 3 andere dissidente provincies alsnog meewerken, zei het onder protest. Die omslag is volgens hem nodig om het proces niet verder te frustreren. 'Moet je Nederland opdelen in 4 en de rest? Of neem je in acht dat de Tweede Kamer en ook de provincies in meerderheid voor zijn?' Zijn voorlopig oordeel is dan toch mee te doen, zegt hij.

Ruilgrond

Pikant is dat Munniksma tegelijk constateert dat het akkoord er niet beter op is geworden. Zo is de 'grondpot' tot 2016 van 14.000 hectare teruggebracht tot 6000 hectare. Alsnog meegaan betekent ook dat Drenthe bijvoorbeeld nog voor € 42 miljoen aan eerder aangegane verplichtingen moet nakomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer