Maïsopbrengst beter te voorspellen

Onderzoekers kunnen via een combinatie van geografische informatiesystemen (GIS) en statistische analyse bepalen waar in Afrika meer, of juist minder kans is op het verbeteren van de oogst.

Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, heeft hiervoor een methode ontwikkeld. Dit is zinvol omdat de opbrengst in Afrika niet altijd te voorspellen is op basis van klimaat, kunstmestgebruik en marktwerking.

In Afrika bestaan grote verschillen tussen de potentiële opbrengst en de werkelijke opbrengst van maïs. Dit verschil, de 'yield gap', hangt samen met het gemak waarop boeren toegang hebben tot de markt en met de hoeveelheid kunstmest die zij gebruiken.

Belemmering

Een goede markttoegang en veel kunstmestgebruik betekent meestal een kleine yield gap en vice versa. Het LEI stelt vast dat dat dit niet overal het geval is. In sommige gebieden gaat een goede markttoegang en veel kunstmestgebruik juist gepaard met een grote yield gap.

In deze gebieden belemmert een andere factor het verhogen van de maïsopbrengst. Het feit dat ruimtelijke markeringen vaak samenvallen met administratieve grenzen, doet vermoeden dat politiek-institutionele factoren een rol spelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer