Sector+rekent+af+met+ringrot
© Nieuwe Oogst

Sector rekent af met ringrot

Met de ondertekening van het nieuwe hygiëneprotocol intensiveert de Nederlandse pootaardappelketen de strijd tegen ringrot.

Upt Hiddema van LTO ziet het hygiëneprotocol als basis om in de hele pootgoedketen definitief af te rekenen met ringrot. 'We moeten alles in het werk stellen om de grenzen open te houden voor ons pootgoed. Ringrot is daarvoor een serieuze bedreiging.'

Hygiëneregels over het snijden van pootgoed, de transport en de verwerking horen volgens Hiddema bij de bewustwording van het gevaar van ringrot. 'Maar dit protocol heeft ook tot doel om de illegale handel in pootgoed te ontmoedigen. Afnemers moeten altijd kunnen controleren of hun product een betrouwbare herkomst heeft.'

Verwerkers en transporteurs

Hiddema is voorzitter van de werkgroep herziening hygiëneprotocol. In deze werkgroep zitten naast de telersorganisaties LTO en NAV ook vertegenwoordigers van de NAO namens de handelsbedrijven, de verwerkers van pootgoed en de transporteurs. Vorige week is het nieuwe hygiëneprotocol door alle betrokken partijen ondertekend.

Belangrijke bepaling in het nieuwe protocol is dat alle schakels in de pootaardappelkolom samenwerken met bedrijven die zich houden aan de opgestelde hygiëneregels. Het is de bedoeling om de naleving van de regels op termijn te laten controleren door een externe partij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer