Boete voor handel in illegaal pootgoed

Een Nederlandse pootgoedteler krijgt een boete van in totaal € 21.500 voor de verkoop van krielaardappelen die uiteindelijk zijn gebruikt als aardappelpootgoed.

Boete+voor+handel+in+illegaal+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Breeders Trust, de organisatie die het kwekersrecht beschermd van diverse aardappelhandelshuizen, spande een arbitragezaak aan. De arbitragecommissie van de Nederlandse Aardappel Organisatie legde de boete op.

De pootgoedteler verkocht 7840 kilo ondermaats pootgoed als krielaardappelen aan een Duits bedrijf. Dat gebruikte de aardappelen echter alsnog als pootgoed. De betreffende teler had wel toestemming om de aardappelen te verkopen, maar heel nadrukkelijk alleen voor consumptie.

Inspanningsverplichting

De arbitragecommissie acht bewezen dat de pootgoedteler de contractvoorwaarden schond. Op de teler rust een inspanningsverplichting om ervoor te zorgen dat de geleverde aardappelen niet als pootgoed worden gebruikt.

Geert Staring van Breeders Trust is blij met de uitspraak. 'De teler in kwestie schoot tekort', zegt de directeur. 'Als verkoper had hij op de hoogte kunnen zijn van de werkelijke bedoelingen van de afnemer.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    50 %
Meer weer