Afscheid+van+Elisa%2Dtoets
© Nieuwe Oogst

Afscheid van Elisa-toets

Ton Stolte van de NAK voorspelt dat de keuringsdienst binnen nu en 3 jaar afscheid neemt van de Elisa-toets en volledig overstapt op bemonstering van aardappelpootgoed via PCR.

De NAK introduceerde de PCR-methode enkele jaren geleden voor de snelle nacontrole op virussen in pootgoed. PCR is een moleculaire toets direct aan de knol. Na monstername duurt het slechts enkele dagen voordat de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Tot dusver gebruikte de keuringsdienst PCR vooral voor partijen die bestemd waren voor vroege export. Afgelopen jaar is 15% van alle monsters uitgevoerd via de snelle methode. Voor het reguliere onderzoek grijpt de NAK nu nog terug op de Elisa-toets.

Resultaten vergelijkbaar

De kosten voor de PCR-methode zijn inmiddels redelijk concurrerend met Elisa. Ook blijkt dat de resultaten van de toetsen vergelijkbaar zijn. 'Voor ons is dat een reden om vanwege efficiëntie de komende jaren volledig over te stappen op PCR', aldus Stolte.

Voor de bemonstering via de nl.wikipedia.org/wiki/Polymerase-kettingreactiePCR-methode is geen nateelt van pootgoed nodig in de klimaatkas. Naast de tijdwinst is dat een groot voordeel. Stolte vertelt dat de NAK via PCR op termijn een combitoets wil invoeren voor de hogere pootgoedklassen. Daarbij wordt naast virus ook meteen bemonsterd op bruin- en ringrot en erwinia.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer