Veetransporteurs: geen centrale database

In tegenstelling tot overheid en veehouders zien transporteurs van levende dieren en slachterijen geen voordelen in het opzetten van een centrale database met transportgegevens. Dat blijkt uit LEI-onderzoek.

Het digitaal verzamelen en opslaan daarvan leidt volgens de transportondernemers tot hogere administratieve kosten. Dat concludeert het LEI in een studie in opdracht van het ministerie van EL&I.

Dat zijn ook de ervaringen van dierlijke mesttransporteurs. Voor die sector werd al een centrale database ingevoerd.

Kostenstijgingen

De aangekaarte kostenstijging kan achterwege blijven als de digitale administratie de huidige papieren rompslomp vervangt. Dat verwachten de transportondernemers echter niet. Dat bepaalt sterk de nadelen die ze zien.

De transportbedrijven zien alleen voordelen in het verzamelen van gegevens vermeld in het reisjournaal. Daarin staan onder meer tijdstippen, dieraantallen, plaats van laden en lossen.

Klimaat compartimenten

De voordelen van het vastleggen van andere gegevens, zoals het klimaat in de compartimenten waar de dieren verblijven en klepbewegingen, ziet de sector niet.

Er zijn geen duidelijke verschillen tussen transportbedrijven die korte en lange transporten uitvoeren, blijkt uit het www.lei.dlo.nl/publicaties/PDF/2012/2012-030.pdfrapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer