Mobiliteit bevordert agrarische instroom

Mobiliteit is noodzakelijk om te voorkomen dat de arbeidsmarkt in de agrofood- en tuinbouwsectoren de komende jaren vastloopt. Dat blijk uit onderzoek dat in opdracht van de gezamenlijke productschappen en het ministerie van EL&I is uitgevoerd.

Beide sectoren blijven daarmee volgens de onderzoekers van adviesbureaus aantrekkelijk voor werknemers en bieden tegelijkertijd perspectief aan nieuwe instroom. Verder concluderen die dat het aandeel 55+-ers in deze sectoren steeds sneller stijgt, waar jonge instroom stagneert.

Verder blijkt uit het onderzoek - uitgevoerd in kader van Programma Arbeidsmarkt en Opleiding - dat werknemers in het agrofood- en tuinbouwcluster honkvast zijn. Daarbij komen per leeftijdsgroep wel grote verschillen naar boven.

Arbeidsmarktpositie

De mobiliteit van werknemers is in belangrijke mate te sturen door de werkgever, stellen de onderzoekers. Het initiatief ligt echter bij de werknemers zelf. Die weten onvoldoende wat zij kunnen doen om hun eigen arbeidsmarktpositie te verbeteren.

Belangrijke randvoorwaarde bij het positief beïnvloeden van de arbeidsmarkt is een regionale aanpak. Vaak is voor werknemers namelijk de afstand tot werk en de verbondenheid met een regio belangrijker dan de relatie met het agrofood- en tuinbouwcluster.

Pilots

Op dit moment worden daarom in de regio's Haaglanden, Gelderland Midden- en Zuidoost-Brabant pilots opgezet om dat in kaart te brengen en bevorderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer