'Onderzoek sterkt vertrouwen consument'

'Microbiologisch onderzoek is noodzakelijk voor het consumentenvertrouwen', vindt Taco Wijtzes van WFC Food Safety/WFC Analytics. Dat bedrijf is gespecialiseerd in voedselveiligheidsvraagstukken.

Hij vertelde dat dinsdagmiddag tijdens de jaarlijkse informatiebijeenkomst voor deelnemers van Stichting Food Compass.

'Maar een goede risicoanalyse is nodig om te kunnen bepalen wat je wel en niet moet monitoren. Ergens moet je een lijn trekken, je kunt niet alles onderzoeken', benadrukte Wijtzes.

E. coli

Groente en fruit bevatten 10.000 tot 10 miljoen micro-organismen per gram product. Ook mensen zitten vol micro-organismen als E. coli. “Een E-coli-bacterie maakt vitamine K. Daar zijn wij mensen van afhankelijk', weet Wijtzes.

Microbiologisch onderzoek had evenwel de EHEC-crisis niet voorkomen. 'De infectiebron kan zeer specifiek zijn. Een puntbesmetting. Daar kan je niet tegenop monitoren.'

Besmettingen

Andere besmettingen zijn soms makkelijker te vinden. 'Monitoring is daarom nodig, ook om het consumentenvertrouwen te verdienen. Je hebt er dan tenslotte alles aan gedaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer