Over+20+jaar+20+ton+wintertarwe
© Nieuwe Oogst

Over 20 jaar 20 ton wintertarwe

Een hectare-opbrengst van 20 ton wintertarwe binnen nu en 20 jaar. Dat is de doelstelling van een onderzoeksproject van het Engelse onderzoeksinstituut Rothamsted Research.

Professor Martin Parry leidt het onderzoeksproject met de naam 20:20 Wheat. Gisteren gaf hij tijdens de Themadag Granen van Productschap Akkerbouw in Wageningen een toelichting.

Parry legt uit dat vanwege de grote behoefte aan voedselzekerheid een versnelde productiestijging van wintertarwe zeer welkom is. Uitgangspunten daarbij moeten zijn dat de tarwekwaliteit minimaal gelijk blijft en dat de potentiële opbrengst ook in de praktijk haalbaar is. Dat zonder gebruik van extra productiebronnen.

Betere fotosynthese

Basis van de productiesprong bij wintertarwe is globaal een verbeterde fotosynthese, een betere benutting van stikstof, een optimale ziektebestrijding en bevorderen van de bodemvruchtbaarheid.

De benadering is erg wetenschappelijk, zo blijkt uit het verhaal van Parry. Zo is er sprake van om via biotechnologie eigenschappen van C4-planten in te kruisen in wintertarwe. Dit moet een aanzet geven tot de productie van meer biomassa.

Strategisch onderzoek

'Het gaat in eerste instantie om strategisch onderzoek', vertelt Parry. 'We hopen op termijn veredelaars tools aan te reiken die nodig zijn om de productiesprong te maken. Het gewenste resultaat bereiken we alleen als we intensief samenwerken met landbouwinstituten over de hele wereld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer