Toekomst varkenssector in ketensamenwerking

Het toekomstperspectief voor de Nederlandse varkenshouderij richting 2020 ligt in een vernieuwde samenwerking tussen de ketenschakels. Dat blijkt uit de aanbevelingen van Werkgroep varkensketen.

De varkenshouderij moet marktgericht gaan werken en luisteren naar de wensen van de consument. Dat betekent gezamenlijk investeren in marktconcepten voor vers vlees, vleeswaren en andere bereidingen, stelt de werkgroep.

De producten moeten zich onderscheiden door betere dierhouderijmethoden, gezonde producten, gemak, dierenwelzijn en op smaak. Dat moet de varkenshouder in 2020 een concurrentievoordeel opleveren.

Op basis van de LEI-scenariostudies verwacht de werkgroep een afname van de Nederlandse varkensstapel met circa 10%.

Kwetsbaar

Het toekomstperspectief voor de Nederlandse zeugenhouderij richting 2020 ligt volgens de werkgroep in de export van kwalitatief goede biggen naar de Duitse premiummarkt.

Door de grotere afhankelijkheid van de export van biggen naar Duitsland zijn de zeugenhouders wel kwetsbaar voor een eventuele uitbraak van besmettelijke dierziekten.

Dioxinecrisis

De werkgroep werd januari 2011 ingesteld door EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Aanleiding daarvan waren de dioxinecrisis in Duitsland en de structureel slechte inkomenssituatie van de varkenshouderij. In de werkgroep zijn alle schakels van de varkensketen vertegenwoordigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer