Sector wil 'rust' na dreiging importstop

De varkenssector wil zoveel mogelijk de rust bewaren na het dreigement van Rusland om per 20 maart alle varkensvleesimporten uit de Europese Unie (EU) stop te zetten.

'Niemand is bij onrust gebaat', zeggen diverse spelers in de markt. Een importstop kan flinke gevolgen hebben voor de varkensprijzen.

Vion en Van Rooi Meat zijn in Nederland de belangrijkste exporteurs van varkensvlees naar Rusland. Vion zegt dat dit soort dreigementen niet nieuw zijn en verwacht niet dat Rusland daad bij het woord voegt. Toch kan het Russische dreigement leiden tot onrust op de markt, wat kan doorwerken in de prijs van varkens en varkensvlees, erkent Vion.

Omwille van het totale sectorbelang wil het bedrijf dan ook niet inhoudelijk reageren op de mogelijke gevolgen van een EU-brede importstop.

Varkensprijzen

Ook voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij wil niet veel zeggen. Het liefst ziet zij dat er helemaal geen aandacht aan wordt besteed. 'Wij hebben een goede relatie met Rusland en dat koesteren wij', is alles wat zij er over wil zeggen.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vindt het te vroeg om te speculeren over eventuele gevolgen van een totaalstop op Europees varkensvlees in Rusland. 'Maar als de grenzen echt dicht gaan, is dat zeer relevant voor de markt en heeft het zeker invloed op de varkensprijzen', zegt COV.

Volgens de Russische veterinaire organisatie Rosselkhoznadzor is er door Europese bedrijven meerdere malen lage kwaliteit vlees geleverd. Wat er specifiek niet goed is, en welke landen zich niet aan de voorschriften houden, is onduidelijk.

Cijfers

Rusland importeerde vorig jaar 648.000 ton varkensvlees, waarvan de helft uit de EU. Duitsland is met 340.000 ton de grootste leverancier. Nederland leverde in het eerste half jaar van 2011 13.600 ton aan Rusland. In geheel 2010 was dat ruim 24.000 ton.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer