Bleker%3A+focus+op+handelsbelemmeringen
© ELI

Bleker: focus op handelsbelemmeringen

De regering wil zich actief inzetten om handelsbelemmeringen voor Nederlandse agrarische producten weg te nemen. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van EL&I in een brief aan de Tweede Kamer.

De laatste jaren zijn er op veterinair en fytosanitair terrein vaker belemmeringen, schrijft Bleker. Ook worden de belemmeringen complexer. Het weigeren van markttoegang heeft ook steeds vaker met handelspolitiek te maken.

Ontvangende landen kunnen plotseling wijzigingen doorvoeren. Daardoor kunnen Nederlandse planten en dieren niet meer de grens over van die landen. Zonder gerichte inzet van de overheid zijn dergelijke markten moeilijk weer te openen, stelt de staatssecretaris.

Voorkomen

De regering stelt daarom extra capaciteit in op de veterinaire en fytosanitaire markttoegangdossiers. Ook moeten belemmeringen in de toekomst zo veel mogelijk worden voorkomen.

Nederland heeft als grote exporteur van agrarische producten te maken de weigering van markttoegang. Zo weigerde Rusland eerder Nederlandse groenten en vlees toe te laten. Enkele dossiers zijn ook opgelost. Dat ging onder meer om markttoegang voor pootaardappelen naar landen in Afrika en Midden-Amerika, bloembollen naar India, en uien naar Indonesië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer