Biogasboeren luiden noodklok

Een groot aantal biogasboeren stopt op korte termijn noodgedwongen de productie van biogas. Voor veel pioniers van het eerste en tweede uur is het economisch perspectief vrijwel nihil, geeft Biogasbranche Organisatie (BBO) aan.

Deskundigen vrezen volgens de biogasboeren dat de Nederlandse groengas ambities bij lange na niet worden gehaald. Deze ondernemers houden daarom morgen een noodbijeenkomst Lelystad.

Onder aanvoering van BBO wordt dan getracht de problemen in kaart te brengen en de Tweede Kamer te bewegen in te grijpen. 'Het gaat hier om de grote groep innovatieve bedrijven die als gevolg van gewijzigde regelingen straks in grote problemen komen', stelt BBO-voorzitter Aike Maarsingh.

Biomassa duurder

Maarsingh verwacht dat als niet wordt ingegrepen vele tientallen bedrijven de biogasproductie stoppen. Volgens ondernemer Henk van Oosten is het simpel: 'De biomassa werd in korte tijd duurder, de vergoeding is te laag en bestaande installatie genieten minder voordeel dan nieuwe initiatieven'.

Van een positief rendement is volgens hem tot op heden nog geen sprake. Samen met 6 collega-investeerders startte hij 5 jaar geleden in het Groningse Veendam een vergister van ruim 5 megawatt. Kosten: € 13 miljoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer