Demofabriek voor vergassing biomassa

Alkmaar krijgt een productielocatie voor de vergassing van droge biomassa met een capaciteit van 10 tot 14 megawatt. De fabriek gaat circa € 30 miljoen kosten en moet in 2013 klaar zijn.

Demofabriek+voor+vergassing+biomassa
© Nieuwe Oogst

De demonstratie-installatie voor de productie van groen gas uit sloophout krijgt als naam Milena. Initiatiefnemers zijn Gasunie, de energiebedrijven TAQA Energy en de HVC Groep, Ballast Nedam en de provincie Noord-Holland.

De gebruikte technologie om biogas te winnen door vergassing is ontwikkeld en gepatenteerd door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Bij de demofabriek wordt ook meteen het Nederlands Expertisecentrum Biomassavergassing ingericht met een testhal en faciliteiten voor opleidingen en trainingen.

Unieke installatie

Jan Willem Erisman van ECN sprak eerder vandaag tijdens een persbijeenkomst over een unieke installatie. Als alles volgens plan verloopt, verwacht hij dat het eerste biogas in 2013 geleverd kan worden. 'Het is de bedoeling om in 2016 op te schalen naar 50 tot 100 megawatt.'

De financiering van de biogasfabriek is zo goed als rond. Van de totale investering van € 30 miljoen nemen de initiatiefnemers ongeveer 75% voor hun rekening, de rest betreft een bijdrage van de provincie Noord-Holland en de rijksoverheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer