Welzijn heeft effect op diergezondheid

Goed dierenwelzijn heeft effect op diergezondheid en economie. Dat bleek tijdens 4 ledenbijeenkomsten van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij over duurzaamheid en welzijn.

De welzijnsmonitor is een objectief instrument om het welzijn van vleeskalveren te bepalen. Een goede monitor kan voordelen opleveren op het gebied van diergezondheid en economie. De welzijnsmonitor is ontwikkeld door onderzoeker Kees van Reenen van Wageningen UR Livestock Research.

Bij de monitor wordt gekeken naar het welzijn van het kalf en worden gezondheid en gedrag beoordeeld, net als pathologische veranderingen. De gezondheid van de luchtwegen - aangetaste longen - wordt gecheckt aan de slachtlijn. Ook komen daar beschadigingen van de lebmaag en afwijkingen van de penswand aan het licht.

Tijdens de proef voor het uittesten van de toepasbaarheid en haalbaarheid van de welzijnsmonitor bleek dat de samenstelling van het rantsoen, de kwaliteit van de nuka's, het loop- en ligcomfort en de vloeren belangrijke onderdelen zijn.

Penswand

Vezelrijk, structuurrijk ruwvoer is van belang voor het voorkomen van afwijkingen aan de penswand en beschadigingen van de lebmaag. Verder blijkt het dat lichtere kalveren meer last hebben van luchtwegproblemen aan het begin van de mestperiode. Dat geldt ook voor kalveren in grotere groepen. Angstige dieren geven een productiederving. Dikke knieën geven een signaal, dat de vloer niet optimaal is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer