Dieren+hebben+het+steeds+beter
© Nieuwe Oogst

Dieren hebben het steeds beter

Dieren in de intensieve veehouderij hebben het, vergeleken met 2007, beter. Volgens een onderzoek van Wageningen UR Livestock Research is er bij alle diersoorten verbetering in het welzijn opgetreden.

In toenemende mate komt de diersector tegemoet aan de behoeften van dieren. Het ontwerpen van alternatieve houderijsystemen, waarin behoeften van dieren, productieresultaten, milieu en arbeidskwaliteit geïntegreerd worden, is een werkbaar instrument gebleken ter vermindering van ongerief door het houderijsysteem, aldus Wageningen UR Livestock Research.

Nieuwe concepten in management, voeding en huisvesting zijn temeer nodig vanwege de noodzakelijke vermindering van het gebruik van antibiotica. Vermindering van antibioticagebruik brengt een risico op meer ongerief door infectieziekten met zich mee.

Regelgeving, die een radicale verandering in huisvesting vereist, zoals het kooiverbod bij leghennen (2012) en groepshuisvesting bij zeugen (2013), is een belangrijke stimulans voor het verbeteren van het dierenwelzijn, stelt het onderzoek.

Keerzijde

Het niet meer castreren van biggen heeft echter een keerzijde, zo blijkt eveneens. Er is weliswaar minder ongerief door de handeling, maar meer risico op ongerief doordat de dieren elkaar onderling beschadigen.

En in systemen waar leghennen vrije uitloop krijgen, kunnen de dieren natuurlijk gedrag beter uitoefenen, maar zijn de risico's op verenpikken en ziekte groter dan in systemen met kooien en/of binnenhuisvesting.

Melkvee en paarden

Voor melkkoeien en paarden is er (nog) geen regelgeving ten aanzien van huisvesting en welzijn. Toch ontstaan initiatieven voor nieuwe huisvestingsconcepten, bij melkvee mede ingegeven door milieuregelgeving.

• Lees het complete onderzoek 'Ongerief bij rundvee, varkens, pluimvee, nertsen en paarden' in bijgesloten pdf-bestand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer