'Vleesindustrie België stort in'

België telt 40% minder vleesbedrijven dan in 2000. Bijna een kwart van de bedrijven die over zijn, werkt sinds 2010 met steeds meer verlies.

Dit blijkt uit cijfers van de Hoge Raad voor de Statistiek in België; de evenknie van het CBS in Nederland, meldt landbouwwebsite Vilt.be.

België telde in 2000 922 vleesbedrijven, daar zijn er nu nog 546 van over. Van 10 bedrijven was er geen financiële informatie. De statistieken gaan er dan ook van uit dat nog slechts 35% van het aantal bedrijven financieel gezond is.

Volgens Koenraad Vangoidsenhoven van Fenavian, van de nationale federatie van de fabrikanten van vleeswaren, is er sprake van een 'geruisloze doch totale ineenstorting' van de Belgische vleessector. Een belangrijke klant van de Vlaamse landbouwer dreigt volledig te verdwijnen.

Concurrentie

Oorzaken van de ineenstorting zijn volgens de federatie daling van de concurrentiekracht en toename van concurrentie. Belgische bedrijven moeten hoge kosten maken in vergelijking met andere Europese landen. Grote bedrijven halen daarom vaker goedkope grondstoffen uit het buitenland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer