'Niet meer vee met mestverwerking'

Grootschalige mestverwerking geeft geen ruimte voor een grotere veestapel. Toepassing van mineralenconcentraten kan er wel toe leiden dat er minder kunstmest nodig is en de export van dierlijke mest afneemt.

Dat schrijven onderzoekers van Alterra in het rapport 'Verkenning grootschalige toepassing van mineralenconcentraten in Nederland'. Doel van de studie is om inzicht te krijgen in de effecten van mestverwerking en het gebruik van mineralenconcentraten als kunstmestvervangers.

Effecten beperkt

Het effect op ammoniak- en lachgasemissie en nitraatuitspoeling is beperkt, zo blijkt uit berekeningen. Voor ammoniak variërend van -3,4 tot +1,7%, voor lachgas maximaal +1% en voor nitraatuitspoeling maximaal -8%.

Zelfs bij grootschalige mestverwerking ontstaat er geen ruimte voor een grotere veestapel, constateert Alterra.. Dan kan alleen het geval zijn als ook de stikstof- en fosfaatexcretie van vee op grote schaal afneemt.

Scenario's

De berekeningen laten zien dat grootschalige toepassing van mineralenconcentraten kan leiden tot een hogere mestplaatsingsruimte voor mest. Daardoor is er minder mestexport nodig en neemt het gebruik van kunstmest in Nederland af.

De onderzoekers benadrukken dat de studie slechts een verkenning betreft van potentiële effecten van grootschalige mestverwerking op emissies en ontwikkeling van de veestapel. In de praktijk zijn de effecten waarschijnlijk kleiner dan in de studie is aangegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer