Ondersteun productie duurzame energie

De agrarische sector loopt voorop met de productie van duurzame energie. De bijdrage aan de in Nederland gebruikte duurzame energie is maar liefst 44%.

De agrarische bedrijven produceren meer energie dan dat ze zelf verbruiken. Het staat in het rapport van het Agentschap NL en LEI, dat in opdracht van het ministerie van EL&I deze week naar buiten is gebracht.

Het bevestigt de belangrijke rol van de agrarische sector op het terrein van duurzaam en schoon. De sector zit in een sleutelpositie als het gaat om energiewinning uit biomassa, wind en zon.

Het beste argument van de sector is dat zij de energieproductie verbindt met het oplossen van andere problemen, zoals de milieu- en klimaatdoelstellingen.

Toch gaat de ontwikkeling langzamer dan gewenst. Met jaloersheid kijken we naar onze oosterburen waar de sector de ondersteuning krijgt die nodig is om de productie te verbeteren.

Duurzame energie produceren is nog steeds de nek uitsteken. Als ondernemer loop je flinke risico’s die onvoldoende zijn afgedekt. De technische ontwikkeling gaat snel, waardoor nieuwe investeringen vaak in kortere tijd moeten worden afgeschreven dan voorzien. Nieuwe inzichten overrulen de bestaande inzichten en zijn dan niet meer renderend te exploiteren. Prijzen en concurrentieverhoudingen wijzigen door niet te beïnvloeden factoren.

Voor de agrarische sector is het noodzakelijk dat de Nederlandse overheid meer ondersteuning geeft aan het vergroten van de productie van duurzame energie. Het rapport bewijst dat het resultaat oplevert.

De keus van de regering om de hoogste prioriteit te geven aan de kosteneffectiviteit is te eenzijdig en teveel op de korte termijn gericht. Het stimuleert de industriële en grootschalige productie en remt de ontwikkeling van de kleinschaliger projecten op het agrarische bedrijf.

Het werkt door in de concurrentie. Niet alleen voor de nieuwkomers, maar ook bij de ondernemers die al geïnvesteerd hebben. De werkelijkheid van dit moment is dat het moeilijke tijden zijn voor de vergisters. Een deel van de productiecapaciteit ligt zelfs stil omdat de kosten van de bijproducten te hoog zijn.

Het rapport presenteert prachtige resultaten en Eric Douma, dossiertrekker Klimaat en Energie van LTO Nederland, is terecht enthousiast om de ingenomen positie verder uit te bouwen.

Daar is beslist een betere ondersteuning bij nodig.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer