Mechanische+snoei+appels+in+opkomst
© FruitMedia

Mechanische snoei appels in opkomst

Van het appelareaal in Nederland wordt inmiddels 500 hectare mechanische gesnoeid. Dat vertelde teeltadviseur Erik Buitenhuis gisteravond op een bijeenkomst voor fruittelers in Geldermalsen.

De mechanische snoei gebeurt voornamelijk met machines met zaagbladen, vingermessen of maaibalken met dubbele messen. Vooral in het zuidwesten en in Limburg stappen fruittelers over op deze extensieve snoeimethode.

'Ook in de Noordoostpolder neemt het areaal mechanische snoei voorzichtig toe', aldus Buitenhuis van EB Fruitprojects. 'In de Betuwe liggen nu nog slechts enkele demoproeven.'

Minder snoeiuren

Volgens Buitenhuis kunnen fruittelers met mechanische snoei besparen op hun arbeidskosten. Dat geldt niet alleen voor snoeiuren, maar ook voor de oogst en andere werkzaamheden in de boomgaard. 'Uitgangspunt is steeds dat de productie en kwaliteit niet onderdoen voor handsnoei', stelt de teeltadviseur.

In het buitenland is de snoeimethode met zaagbladen en messenbalken vooral populair in Duitsland en op grote fruitbedrijven in Oost-Europa. Het teeltsysteem Mur Frutier ofwel fruitmuur, dat hoort bij mechanische snoei, is van oorsprong afkomstig uit Frankrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer