Weber%3A+%27Scherpe+keuzes+EHS+nodig%27
©

Weber: 'Scherpe keuzes EHS nodig'

'Het is goed dat er helderheid is gekomen tussen de provincies en het Rijk over de manier waarop de bezuinigingen op natuur gerealiseerd kunnen worden. Hiermee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Maar het resultaat maakt het nodig om scherpe keuzes te maken.'

Dit is de eerste reactie van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber op het akkoord dat staatsecretaris Henk Bleker (EL&I) met de provincies heeft bereikt over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Een van de hoofdpunten is dat de natuur later voltooid wordt, in 2021 in plaats van 2018. Ook wordt de EHS kleiner van omvang dan oorspronkelijk gepland. De provincies zijn vanaf 2014 financieel verantwoordelijk voor de herijkte EHS.

Beheer en onderhoud

'Het is wel goed te beseffen dat het hier gaat om bezuinigingen', waarschuwt Han Weber. 'Met dit akkoord in de hand moeten we scherpe keuzes maken in wat we kunnen realiseren en wat niet.'

De Zuid-Hollandse provinciebestuurder benadrukt dat die keuzes ook gemaakt moeten worden voor het beheer van bestaande en nieuwe groengebieden. 'Dat wat je realiseert moet je ook kunnen beheren. In de beschikbare middelen moeten een balans zijn tussen verwerving en inrichting enerzijds en beheer en onderhoud anderzijds.'

Het Rijk stelt structureel minder geld beschikbaar voor het beheer en onderhoud van groengebieden, ondanks de extra € 100 miljoen in het Provinciefonds.

Gevolgen Zuid-Holland

Het EHS-akkoord is voor goedkeuring voorgelegd aan de provincies en de Tweede Kamer. De vertaling naar de gevolgen van het akkoord voor iedere provincie is nu de volgende stap. Dan wordt duidelijk welke keuzes provincie Zuid-Holland maakt als het gaat om het realiseren en beheren van groengebieden.

In Zuid-Holland liggen grote EHS-opgaves, zoals het Veenweidepact (Krimpenerwaard), de Meijegraslanden (Nieuwkoop), Bodegraven-Noord en de Gouwe Wiericke (Bodegraven/Reeuwijk).

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer