Schmallenberg bij 2 Nederlandse kalveren

Bij een kalf uit Drenthe en één uit Flevoland is Schmallenberg-virus vastgesteld, bevestigt EL&I-woordvoerder Coen Gelinck.

Het gaat volgens Gelinck om kalveren van melkveehouderijen. 'De dieren zijn door de boeren via de meldplicht aangedragen en getest.' De 2 Schmallenberg-besmette dieren zijn de eerste bevestigde kalveren in Nederland. Eerder meldden België en Duitsland deze in eigen land al.

De bevindingen zijn volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in lijn met de verwachting. Het ministerie past daarom het ingestelde beleid op basis van de nieuwe bevinding niet aan.

Geïnfecteerd

De misvormd geboren kalveren zijn waarschijnlijk in augustus of september geïnfecteerd, geeft GD aan. In die maanden maakten veel runderen een infectie met het Schmallenberg-virus door. Omdat runderen een langere dracht hebben dan lammeren, worden de problemen daar nu pas zichtbaar.

Uit de literatuur over het Akabane-virus en andere soortgelijke virussen is bekend dat het virus lastig aan te tonen is in misvormd geboren kalveren, meldt GD.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virusSchmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer