Meer misvormde lammeren geboren

Op dit moment zijn er 30 schapenbedrijven bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bekend waar misvormd geboren lammeren zijn aangetroffen. Dat laat het ministerie van EL&I weten.

Meer+misvormde+lammeren+geboren
© Robert Goddyn

Verder hebben 16 bedrijven contact opgenomen met de GD omdat zij ook vrezen voor een infectie. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft inmiddels bij 13 van 27 onderzochte lammeren het Schmallenberg-virus aangetoond. In de monsters van twee misvormde kalveren die zijn onderzocht, is het virus niet aangetroffen.

Sinds dinsdag 20 december geldt een meldplicht voor misvormde nieuwgeboren herkauwers. Het doel van de meldplicht is meer te weten te komen over de omvang en de geografische verspreiding van de problemen die worden veroorzaakt door het Schmallenbergvirus.

Bleker ziet op dit moment geen aanleiding om ingrijpende maatregelen zoals het ruimen van verdachte of zieke dieren te overwegen.De nu waargenomen verschijnselen zijn het gevolg van een besmetting die al enige maanden geleden heeft plaatsgevonden. De belangrijkste manier waarop virussen die verwant zijn aan het Schmallenbergvirus worden verspreid, is via insecten (knutten). In deze tijd van het jaar zijn die niet meer actief.

Vaccin

Er wordt een vaccin ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksinstituten en de farmaceutische industrie, zowel in Nederland als in Duitsland. De staatssecretaris acht het echter mogelijk dat voorafgaand aan de nieuwe periode waarin knutten volgend jaar actief zijn, nog geen vaccin beschikbaar zal zijn.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer