Duits-virus niet via mestmonster te zien

Van de Nederlandse koeien die in augustus last van acute diarree kregen en werden gemeld bij de GD, zijn eerst alleen mestmonsters onderzocht. Nu blijkt dat het Schmallenberg-virus niet via mest aan te tonen is.

Duits%2Dvirus+niet+via+mestmonster+te+zien
© Pieter Stokkermans

Toch zijn de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) ervan overtuigd geen fouten te hebben gemaakt, hooguit hadden ze met de huidige kennis iets anders gehandeld.

Het CVI legde op 8 december het verband tussen het Schmallenberg-virus en de problemen bij koeien met diarree. Eerder lukte dat niet, omdat het virus niet in mestmonsters aantoonbaar blijkt te zijn. 'Pas later kregen we bloedmonsters binnen voor onderzoek', vertelt CVI-onderzoeker Van der Poel.

Maag- of darmaandoeningen

'We vroegen de GD in het eerste contact wel om de bloedmonsters, maar hebben het er daarna bij gelaten. Het was volgens ons allemaal logisch om via de mest te onderzoeken, want bij diarree problemen denk je nu eenmaal vooral aan iets met maag- of darmaandoeningen. Bovendien wisten we überhaupt niet dat het om een virus ging', stelt Van der Poel

Later, in november, kreeg het CVI de beschikking over de doorontwikkelde test uit Duitsland. Het is zeer de vraag of het virus voor die tijd door het CVI was aan te tonen door bloedonderzoek, maar het instituut had het met de huidige kennis wel geprobeerd.

'Gelukkig waren de bloedmonsters in augustus dus wel afgenomen en konden die alsnog onderzocht worden in een virus-discovery project. Dat project wordt gefinancierd door de overheid en loopt sinds enige tijd bij CVI. Anders had de ontdekking nog langer op zich laten wachten', zegt Van der Poel.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer