BioVak ontpopt zich als mini-Grüne Woche

De biologische sector timmert aan de weg. De BioVak in Zwolle vierde deze week haar eerste lustrum. Biologisch Nederland liet zien dat ze een professionele en toekomstgerichte sector is.

De relatief kleine biologische sector moet op eigen benen staan. De periode van overheidssteun is voorbij. Jammer dat de eenheid binnen de sector nog steeds een zwak punt is.

Het Biohuis moet daar verandering in brengen. Het Biohuis is de nieuwe koepelorganisatie waar maar liefst 17 organisaties, waaronder LTO, in gaan samenwerken. Uiteraard blijven ze ook allemaal hun eigen dingen doen.

Ondernemers kunnen rechtstreeks lid worden van het Biohuis, naast de bestaande lidmaatschappen. Het is een uitdagende aanpak, waarbij het aan de ondernemers is om van onderaf de krachten te bundelen. Het omzeilt zo nodig de rem van bestaande bestuurlijke structuren.

Biologisch heeft het tij mee. De maatschappij wil een duurzame land- en tuinbouw, en biologisch staat bij de beleving van de burger op grote voorsprong.

De biologische landbouw is sterk in het betrekken van de consument op haar producten. Ook de consument die zelf geen biologische producten koopt, heeft waardering voor de biologische productiewijze.

Daar kan en mag de gangbare landbouw jaloers op zijn. In allerlei discussies, van grootschaligheid tot en met antibioticagebruik, moet zij vaak vanuit het veronderstelde tegendeel de mening zien te veranderen.

De BioVak heeft naast vakbeurs ook het karakter van consumentenbeurs. Je zou het een mini-Grüne Woche kunnen noemen.

Deze internationale landbouw- en consumentenbeurs in Berlijn opende deze week eveneens haar deuren en trekt jaarlijks een half miljoen geïnteresseerde bezoekers, toch nog wel iets meer dan de 20.000 van de Biovak.

De binding boer-burger is bij onze oosterburen groter dan in Nederland. Al vaker is het idee geopperd om in Nederland ook een grote landbouw-consumentenbeurs op te starten, maar tot nu toe blijft het bij het idee.

De BioVak laat zien dat het wel kan. De themapleinen, workshops en het horecacongres zijn interessant voor producent, burger en consument. En de BioVak krijgt allure. Eurocommissaris Dacian Ciolos bivakkeerde in Berlijn, maar sprak wel op videoscherm in Zwolle.

Een kleine sector heeft laten zien waarin ze groot kan zijn.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer