Maïsplaag niet door gen-maïs

De verspreiding van een maïsplaag in de Amerikaanse landbouw komt niet door genetisch gemodificeerde maïs.

Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers, die daarmee een rapport van Greenpeace Duitsland tegenspreken. Boeren in de Verenigde Staten kampen al jaren met en.wikipedia.org/wiki/Striacosta striacosta albicosta, waarvan de larven grote schade kunnen toebrengen aan maïsplanten.

Volgens het Duitse Testbiotech is de grootschalige teelt van genetisch gemodificeerde maïs hiervan de oorzaak. Het www.testbiotech.de/sites/default/files/WBC%20en_27_4_2010.pdf onderzoek was in opdracht van Greenpeace.

Monsanto

Een maïssoort van Monsanto zou een eigen insecticide aanmaken die de plant tegen de rupsen van de stengelboorder, een schadelijke vlindersoort, beschermt. Testbiotech zegt dat de ene plaag gewoon de andere vervangt.

De Amerikaanse wetenschappers zeggen dat het Duitse rapport geen rekening houdt met bredere 'ecologische en agronomische factoren', zoals verminderd insecticidengebruik, bodemtype, veranderende landbouwmethoden en klimaatverandering.

Overwinteren

Zo wordt er sinds het midden van de jaren '90 van de vorige eeuw minder diep geploegd, waardoor schadelijke insecten makkelijker kunnen overwinteren in de bodem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer