Voederwinning met minder grondwater

Een zelfde of zelfs betere voederopbrengst bij minder grondwater. Een groep ondernemers in de omgeving van het Brabantse Loosbroek houdt zich hiermee bezig. Gisteren maakten ze een rondje langs de velden.

Voederwinning+met+minder+grondwater
© pieter Stokkermans

Het project ‘Bufferboeren’ is in het leven geroepen om te kijken hoe de ondernemers in de omgeving van Loosbroek om kunnen gaan met een lagere grondwaterstand. Waterwinbedrijf ‘Brabant Water’ wil hier namelijk extra water onttrekken.

Binnen het project wordt gekeken naar bijvoorbeeld extra diep wortelende grassen en maïs zaaien met niet-kerende grondbewerking of direct inzaaien in gras.

Gisteren werden de voorlopige resultaten voor de maïsproeven, bij de ondernemers bekeken. De ervaringen waren soms wat minder, maar niet desastreus. Ook blijkt dat goede oogsten haalbaar zijn.

Definitief resultaa

Voor een definitief resultaat worden de verschillende maïsopbrengsten bij de oogst uitvoerig bemonsterd en deze monsters geanalyseerd.

Dit project, uitgevoerd door ZLTO en het Louis Bolk Instituut, wordt mede mogelijk gemaakt door de stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB), Brabant Water, Productschap Zuivel en ZLTO.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer