Kankerverwekkende stof in varkensvoer

Bij een varkensbedrijf is in mei het geneesmiddel dapson aangetroffen in diervoeder gemengd met antibiotica. Dapson is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij lepra en is volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) kankerverwekkend.

Het komt als verontreiniging voor in antibiotica die sulfamethoxazol (SMX) bevatten. Volgens Europese regelgeving hoort dapson niet in diervoeder voor te komen vanwege de schadelijkheid van de stof.
Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA wil dat de European Medicines Agency (EMA) een uitspraak doet of dapson inderdaad kankerverwekkend is. Dapson kan ook voorkomen in antibiotica voor mensen.

14 dagen

Volgens de NVWA is er geen direct risico voor de volksgezondheid. 'In principe zijn de gehalten dapson in varkensvlees laag, maar het dapsongehalte kan hoger liggen als varkens tot kort voor de slacht met dapson bevattende antibiotica zijn behandeld.' Het overgrote deel van de varkens in Nederland wordt pas geslacht 14 dagen na medicijntoediening. De hele varkensindustrie is inmiddels aangeraden deze wachttijd aan te houden.

Maatregelen

De EMA komt binnenkort met een uitspraak of dapson kankerverwekkend is. Daarbij worden ook de risico’s voor de consument aan de orde gesteld. De NVWA heeft de producenten van diergeneesmiddelen aangespoord om de SMX-grondstof te kopen met de laagst mogelijke vervuiling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer