nVWA%3A+investeer+in+drinkwaterinstallatie
© Jos Thelosen

nVWA: investeer in drinkwaterinstallatie

Veehouders moeten investeren in deugdelijke drinkwaterinstallaties, vindt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Sinds kort kunnen veehouders geen veevoeder meer kopen waarin antibiotica zijn gemengd.

Het toedienen van antibiotica via drinkwater kan echter leiden tot resistentie als dit gebeurt met een niet goed ontworpen of onderhouden drinkwaterinstallatie, meldt de nVWA.

De overheid stelt sinds kort aanvullende eisen om te voorkomen dat veevoeder met antibiotica ander veevoer tijdens het productie- of distributieproces vervuilt. Hierdoor is het voor de veevoedersector niet meer rendabel om gemedicineerd voeder te produceren.

Tekortkomingen

Veehouders verstrekken daarom tegenwoordig antibiotica vooral via het drinkwater aan hun dieren. Verder moet voorkomen worden dat drinkwater met antibiotica in het milieu terechtkomt. De gevolgen daarvan zijn volgens de nVWA nog niet te voorspellen.

Een andere methode is het strooien van antibiotica op voer: topdressing. Hierdoor bestaat echter de kans dat het medicijn onregelmatig wordt verspreid waardoor dieren een te lage dosering krijgen. Dat kan ook tot antibioticumresistentie leiden. Daarom geldt het advies topdressing zo beperkt mogelijk te houden.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer