Vleeskuikensector haalt doelstelling antibiotica

De vleeskuikensector haalt de doelstelling voor 2011 om 20% minder antibiotica te gebruiken ten opzichte van 2009.

Vleeskuikensector+haalt+doelstelling+antibiotica
©

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de antibioticaregistratie in de vleeskuikensector over de eerste 3 kwartalen van 2011.

Nog dit jaar stuurt Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) aan alle vleeskuikenhouders en dierenartsenpraktijken het eerste benchmarkrapport over hun antibioticagebruik. Hiermee kunnen vleeskuikenhouders en dierenartsenpraktijken via eenvoudige grafieken hun gebruik afzetten tegen dat van collega-bedrijven.

Leg- en kalkoensector

De kalkoensector startte de afgelopen maanden met een aanpak van antibiotica en de pluimvee-legsector start op 1 januari 2012. De aanpak is vergelijkbaar met die van de vleeskuikensector.

De pluimveesector wil samen met de pluimveedierenartsen vervolgstappen zetten in de aanpak van het gebruik van antibiotica. Op korte termijn wil de sector een benchmark realiseren van het antibioticagebruik naar kuikenbroederij, ras en veevoerleverancier.

Langere termijn

Voor de langere termijn moet er (nog) meer aandacht komen voor genetica, kuikenkwaliteit, voersamenstelling, broederijtechnieken, stallen, startflora en dergelijke. Ook kunnen andere prikkels worden ingezet om geen antibiotica meer te gebruiken, bijvoorbeeld financiële prikkels door afnemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer