%27Antibioticagebruik+gaat+goede+kant+op%27
© no ps

'Antibioticagebruik gaat goede kant op'

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2011 flink lager dan in 2009. De doelstelling van 20% minder wordt ruimschoots gehaald. In 2013 moet het gebruik 50% lager zijn dan in 2009.

Dat schrijven EL&I-staatssecretaris Henk Bleker en minister Edith Schippers van Volksgezond aan de Tweede Kamer. 'Met de huidige aanpak zitten we op de goede weg, maar we zijn er nog niet,' zo oordelen ze.

Uit de bemoedigende cijfers blijkt dat de sector haar verantwoordelijkheid neemt, zeggen de bewindslieden. Om te zorgen dat de goede ontwikkelingen doorzetten, vinden de bewindslieden het nodig om het huidige beleid aan te passen en aan te scherpen.

Toezicht

Verder blijft het beleid uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van de veehouderijsectoren en dierenartsen. Zij moeten met zelfregulering komen tot vermindering en verbetering van het antibioticagebruik in de veehouderij. Via deze weg is het snelst resultaat te boeken. De overheid gaat hierop stevig toezicht houden.

Het overheidstoezicht wordt op een aantal andere manieren verstevigd. Veehouders die veel antibiotica gebruiken, worden gemeld aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). De nVWA kan bij deze veehouders controleren of er sprake is van overtredingen. De nVWA kan overtreders openbaar maken op haar website.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer