Bleker: strijd tegen vergroening zinloos

De strijd tegen vergroening is volstrekt zinloos. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vanmorgen tijdens een vergadering van LTO Noord-afdeling Oldambt in Midwolda.

Bleker%3A+strijd+tegen+vergroening+zinloos
©

Bleker pleit voor vergoeningsmodules, waaruit elke lidstaat kan kiezen.

In het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid moeten akkerbouwers 7% van hun oppervlakte vergroenen. Als zij dat niet doen, komen ze niet in aanmerking voor Pijler 1.

'We moeten niet al te lichtvaardig met vergroening omgaan, anders zijn dit de laatste 7 jaar van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid', waarschuwde Bleker de 140 aanwezige boeren. 'Ook de agrarische sector moet een bijdrage leveren aan vergroening. Als je dat tegenhoudt, plaats je je buiten de maatschappij.'

Rigide

Vergroening kan volgens Bleker wel op een andere manier dan 'het rigide systeem' dat landbouwcommissaris Ciolos nu voorstelt. Hij denkt daarbij ook aan vergroening die je niet in het landschap ziet, zoals milieuvriendelijke stallen en het reduceren van emissie. Ook precisielandbouw past hier volgens de staatssecretaris goed bij.

'In de jaren 70 is gekapt en gerooid. Landschapselementen zijn hierdoor kwijtgeraakt. Dat we dat nu moeten corrigeren, is een beetje verdedigbaar. Het ideaal is een hightech landbouw in een productielandschap met meer natuurwaarden dan nu.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer