SP: megabedrijf verdringt familiebedrijf

De opkomst van megabedrijven vormt een bedreiging voor het traditionele familiebedrijf in de landbouw. Dat zegt 55% van de ondervraagde boeren in een onderzoek van de SP.

Van de ondervraagde boeren spreekt 82% de voorkeur uit voor een normaal of gemiddeld-groot bedrijf. Voorwaarde is dan wel dat daar een fatsoenlijk inkomen mee te verdienen valt. Slechts 16% vindt de opkomst van meer megabedrijven een goede ontwikkeling.

SP-Kamerlid Henk van Gerven doet op dit moment onderzoek onder de Nederlandse boeren. Van hen deden er 745 inmiddels al mee aan het nog lopende www.sp.nl/vragenlijst/index.php?sid=11999&newtest=Y&lang=nlonderzoek.

Bedreiging

Van Gerven ziet al wel een trend in de antwoorden die hij binnen krijgt. 'Het is natuurlijk een steekproef, maar mij wordt duidelijk dat veel Nederlandse boeren de opkomst van megabedrijven als een bedreiging zien. En dat is niet zo vreemd. Het boereninkomen staat al onder druk en megastallen concurreren direct met het familiebedrijf.'

Megastallen zijn volgens hem bovendien een vorm van industrie. 'Daarbij raken de belangen van dieren, milieu en landschap ondergeschikt. Ik kan me goed voorstellen dat veel boeren dit niet willen, maar liever een goed product voor een eerlijke prijs.'

De boeren zien geen toekomst in schaalvergroting.. 'Dat is geen oplossing, je bent geen eigen baas meer banken en supermarkten geven je net genoeg dat je in armoede leeft', stelt een deelnemer aan de enquête.

• Klik voor complete enquêteoverzicht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer