Hulp overheid voor eerlijke marge

De regering wil vleesproducenten helpen een beter inkomen te realiseren. Daarmee moet de veelbesproken omslag naar een duurzame veehouderij werkelijkheid worden.

Hulp+overheid+voor+eerlijke+marge
© ELI

De hoger duurzaamheidseisen brengen hogere productiekosten met zich mee. Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen om die kosten terug te verdienen. Dat zei Bleker deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de veehouderij in Nederland.

Het maken van duurzaamheidsafspraken heeft geen zin als er geen goed verdienmodel in de keten bestaat, vindt de bewindsman.

'Het verdienmodel in de keten moet boeren in staat stellen om duurzaam te produceren.' Het is voor het eerst dat de overheid toezegt actief te willen meewerken om een eerlijke verdeling van de marges in de keten tot stand te brengen.

Projectmanager

Als blauwdruk voor de verduurzaming van de veehouderij in Nederland wil Bleker de voorstellen van de Commissie Van Doorn nemen. Daarin staat dat de vleesproductie in 8 jaar tijd duurzaam moet zijn.

Dat houdt in dat er minder antibiotica wordt gebruikt en dat de er in de keten bindende afspraken worden gemaakt over het sluiten van grondstoffen- en afvalkringlopen.

Bleker stelt voor om een iemand aan te stellen die dit project gaat trekken. Volgens de regeringspartijen CDA en VVD moet die persoon Daan van Doorn zelf zijn. De regering wil ook samen met de ketenpartijen een stappenplan opstellen. De voortgang wordt door de regering getoetst en de partijen worden op resultaten afgerekend.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer