Geen ongeremde groei veehouderij

Wettelijke voorzieningen om vanuit andere dan ruimtelijke overwegingen een grens te stellen aan de omvang van veehouderijen op een locatie. Dat wil EL&I-staatssecretaris Henk Bleker.

Geen+ongeremde+groei+veehouderij
© ELI

Verder vraagt Bleker namens het kabinet aan provincies en gemeenten om ook in 2012 niet mee te werken aan nieuwe aanvragen voor grote stallen. Het gaat dan om gevallen waarvoor bestemmingsplanwijzigingen nodig zijn. Daarmee wil hij ongeremde groei van de veehouderij voorkomen.

De bewindsman schrijft dat in zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Nederland die vandaag werd gepresenteerd. Bleker stelt dat een echte en consequente keuze voor duurzaamheid in de agroketens nodig is om ook op termijn economisch te overleven.

Zorgvuldig, duurzame veehouderij

De huidige veehouderij moet volgens Bleker worden getransformeerd naar een zorgvuldige, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde veehouderij. Daarin staat het welzijn van en de zorg voor dieren centraal. Volksgezondheidsrisico’s zijn in die aanpak geminimaliseerd. Nutriëntenkringlopen zijn vergaand gesloten en schadelijke emissies tot een minimum teruggebracht.

De overgang naar de door de staatssecretaris gewenste veehouderij in 2020 wordt aangepakt via 2 sporen: een ketengestuurde verduurzaming van de veehouderij en het zorgvuldig inpassen van veehouderijbedrijven in de lokale leefomgeving.

• Klik voor complete bericht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer