Mest: regionale differentiatie

Varkenshouders met een mestoverschot moeten een procentueel deel van dat overschot verplicht aanbieden bij een erkende verwerker. Dat percentage wordt voor Zuid-Nederland het hoogst.

Mest%3A+regionale+differentiatie
© Nieuwe Oogst

De hoogte van de percentages is nog volop onderwerp van gesprek. LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have noemde gisteravond tijdens een bijeenkomst in de varkensshowroom van Johnny Hogenkamp in Dalfsen percentages van 30% voor zuid, 25% voor oost en 10% voor noord en west.

'Dat was een voorbeeld, als indicatie. Maar het geeft wel de richting aan waarin we denken. Invulling door het ministerie van EL&I zal nog wel een tijdje duren', zegt Ten Have. 'In Zuid Nederland zitten de meeste varkens, dus is het voor de hand liggend dat dit landsdeel ook het hoogste percentage krijgt.'

Verantwoorden

Varkenshouders kunnen grond aankopen of het mestoverschot verkleinen via het voerspoor. Van het resterende overschot moet een substantieel deel verplicht worden aangeboden bij een erkende verwerker. Als ondernemer moet je verantwoorden waar je overschot naar toe gaat, licht Ten Have toe.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer