Veehouder+verplicht+tot+mestverwerking
© Nieuwe Oogst

Veehouder verplicht tot mestverwerking

Elke veehouder die meer mest produceert dan hij op eigen grond of via export kwijt kan, moet vanaf 2013 een deel verplicht aanbieden bij een gecertificeerde verwerker. Dat staat in de nieuwe visie Mestbeleid die staatssecretaris Bleker vandaag presenteerde.

Van de overschotmest moet tussen de 20 en 40% van het overschot naar de verwerker. Het restant van het overschot kan naar eigen keuze worden afgezet. Dat kan bijvoorbeeld bij collega-boeren.

'Het nieuwe systeem maakt de dierrechten vanuit het perspectief van mest en milieu overbodig', stelt Bleker. De gebruiksnormen wijzigen niet. Nederland gaat Brussel vragen om een nieuwe derogatie voor de periode 2014-2017. Via het voerspoor moet de komende 2 jaar het mineralengebruik verder worden teruggedrongen.

Toestemming Brussel

Voor het nieuwe beleid moet nog wel toestemming worden gevraagd in Brussel. Bleker gaat zich daar inzetten om de mestverwerkingsproducten op Europees niveau geaccepteerd te krijgen als kunstmestvervanger .

'Met name voor de pluimvee- en varkenshouders is het nieuwe mestbeleid een pittig verhaal, met aanzienlijke financiële gevolgen', realiseert Bleker zich. 'Maar mest mag niet langer een kwetsbaar punt zijn voor de agrarische sector. Met mestverwerking kunnen we nieuwe markten openen en voorloper worden in Europa.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer