Bleker: GLB-vergroening te star

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker vindt het vergroeningsvoorstel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013 te star en niet ambitieus genoeg. Dat zei hij gisteren in een vraaggesprek met agrarische journalisten.

Bleker%3A+GLB%2Dvergroening+te+star
© ELI

Boeren moeten na 2013 7% van hun akkerbouwland uit productie nemen en gebruiken voor natuurdoeleinden, zo blijkt uit de GLB-voorstellen.. Verder moeten bedrijven met akkerbouwland een gewasrotatie hebben van minimaal 3 gewassen.

Ciolos gaat met deze maatregelen te veel op de stoel van de ondernemer zitten, vindt Bleker. '7% Natuur per bedrijf is te rigide. Lidstaten zouden dat percentage zelf moeten kunnen invullen.' De staatssecretaris vindt dat biodiversiteitsdoelstellingen beter behaald kunnen worden. Dat kan door boeren op het gebied van natuur te laten samenwerken.

Zelf bepalen

Volgens Europese Unie-landbouwcommissaris Dacian Ciolos komt een boer pas in aanmerking voor de basispremie als ook aan vergroening wordt voldaan. Die koppeling vindt Bleker alleen verdedigbaar als Nederland zelf kan bepalen welke vergroeningsmaatregelen er nodig zijn.

Het komende jaar wordt verder onderhandeld over de GLB-voorstellen. Pas in 2012 of zelfs 2013 worden het beleid definitief bepaald. 'We staan dus nog aan het begin van de onderhandelingsperiode', zegt Bleker. Hij wil in de onderhandelingen bereiken dat Nederland de vrijheid krijgt om een eigen invulling aan de vergroeningsvoorstellen te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer