Brussel wil groenere en eerlijkere landbouw

Brussel wil dat Europese boeren en tuinders groener en duurzamer gaan werken. Ook moet de verdeling van de miljarden euro subsidies eerlijker worden. De Nederlandse sector zal het met minder steun moeten doen.

Brussel+wil+groenere+en+eerlijkere+landbouw
© EU

Dat blijkt uit de plannen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020. De voorstellen zijn vandaag in Brussel gepresenteerd. De commissie wil boeren prikkelen meer voor het milieu te doen.

Als zij hun akkers niet milieuvriendelijker gaan bebouwen, raken ze 30% van hun subsidies kwijt. Daarnaast wil Brussel dat de boeren een klein deel van hun grond braak laten liggen als 'ecologisch voorrangsgebied'. Verder wordt de hulp zo veranderd dat grote bedrijven niet meer profiteren dan kleine landbouwers. Ook zal de inkomenssteun per bedrijf niet meer hoger uitvallen dan € 300.000 jaarlijks.

Toekomstige uitdagingen

De hervorming van het huidige beleid is nodig om de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, benadrukt Europees Commissaris Dacian Ciolos van Landbouw. Hij wees onder meer op de dreigende schaarste van voedsel en grondstoffen.

'Europa heeft zijn landbouwers nodig. Die hebben de steun van Europa nodig', vindt Ciolos. Hij hoopt de totale Europese uitgaven voor de agrarische sector op ongeveer het huidige niveau te kunnen handhaven. In 2011 vloeit 40% (zo'n € 55 miljard) van de Europese Unie-begroting naar de boeren.

Het is echter de vraag of de plannen van Ciolos het ongeschonden halen. Het Europees Parlement en de 27 lidstaten moeten de voorstellen goedkeuren. In het parlement en in meerdere lidstaten is al verzet aangekondigd. De onderhandelingen kunnen zich voortslepen tot eind volgend jaar.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer