LTO laakt Europees landbouwbeleid

'Met dit nieuwe beleid worden oude wegen ingeslagen, die onvoldoende raakvlak hebben met modern ondernemerschap in de Nederlandse land- en tuinbouw. Wij kiezen voor de snelste route naar groene groei’, zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

LTO+laakt+Europees+landbouwbeleid
© LTO Nederland

Met deze woorden reageert Maat op de vandaag in Brussel gepresenteerde voorstellen van de Europese Commissie voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2014-2020. Die zijn volgens hem te weinig toekomstgericht en missen heldere ambities.

Bovendien worden Nederlandse boeren volgens Maat bij de herverdeling van Europees geld onevenredig hard getroffen. 'We dreigen ongeveer € 70 miljoen per jaar te verliezen.' Europese Unie-commissaris Dacian Ciolos stelt een serie maatregelen voor om het landbouwbeleid te vergroenen en de biodiversiteit te verbeteren.

Beperkende maatregelen

LTO Nederland vindt dat Ciolos daarbij kiest voor de ouderwetse route. De commissie wil bedrijfstoeslagen groener maken door beperkende maatregelen, zoals het braakleggen van grond en een minimum aantal teelten. Maat: 'Het GLB drijft met extensivering weg van de efficiënte en marktgerichte manier, waarop in de meeste West-Europese landen landbouw wordt bedreven.'

LTO plaatst de grote uitdagingen voor de toekomst in een breder perspectief. 'We doen er beter aan om door middel van innovatie en verduurzaming van de productie in te spelen op mondiale thema’s als klimaat, energie, landschap, grondstoftekorten en niet in de laatste plaats voedselproductie', stelt Maat in zijn lto.nl/nl/25222801-Actueel.html?path=10749172reactie. Dat zijn volgens LTO de grote uitdagingen van de toekomst.

• Klik voor videogesprek met Maat lto.nl/nl/25222801-Actueel.html?path=10749125hier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer