Geen wet Gewetensbezwaren Dierhouderij

Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I is niet bereid om een ‘wet Gewetensbezwaren Dierhouderij’ op te stellen, zoals de Partij voor de Dieren heeft voorgesteld.

Deze wet zou dierenhouders de mogelijkheid geven vrijgesteld te worden van wettelijke verplichtingen ten aanzien van de behandeling van hun dieren, wanneer die indruisen tegen hun geweten. Een onafhankelijke commissie moet dit erkennen.

Volgens Bleker is zo’n wet niet mogelijk. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Uniform

In het kader van volksgezondheid en diergezondheid is een uniforme manier van identificatie en registratie van dieren in de EU-lidstaten nodig en daarom worden de regels hiervoor in Europees verband vastgesteld, aldus Bleker.

Hij kan daardoor geen wettelijke uitzonderingspositie creëren voor veehouders met bezwaren tegen oormerken. Wel liggen er in Europees verband voorstellen om door de inzet van elektronische identificatiemiddelen het aantal oormerkingrepen te beperken.

Dierenwelzijn

Bleker stelt dat zijn beleid er op gericht is om ingrepen bij dieren zoveel mogelijk te beperken. Volgens hem is het echter niet wenselijk om bepaalde ingrepen te verbieden, omdat zonder ingreep het dierenwelzijn sterker geschaad zou worden dan met ingreep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer