Led%2Dlicht+stimuleert+beworteling
© Nieuwe Oogst

Led-licht stimuleert beworteling

PPO-Boomteelt test in Boskoop de mogelijkheid om boomkwekerijgewassen te stekken onder led-lampen zonder daglicht en in een meerlagensysteem.

De proef in een geconditioneerde ruimte wordt uitgevoerd met 5 gewassen, waaronder buxus en coniferen. In de behandeling variëren de onderzoekers onder meer de rood-blauwverhouding van de led-verlichting en de lichtintensiteit.

Onderzoeker Pieter van Dalfsen van PPO gaf afgelopen woensdag een toelichting op de proef tijdens een open middag op de proefvelden aan het Rijneveld in Boskoop. 'Omdat we niet meer afhankelijk zijn van buitenlicht, kunnen we dit systeem testen in een meerlagensysteem.'

Extra verrood licht

Eén van de conclusies van het onderzoek tot dusver is dat rood led-licht, met 85% rood en 15% blauw, de beworteling van stek stimuleert. Extra toediening van verrood licht verbetert dat effect bij buxus, maar werkt bij andere gewassen soms negatief.

Bij coniferen komt door rood led-licht de beworteling eerder op gang dan bij gewoon daglicht. Voordeel van het gebruik van led-licht voor het stekken van boomteeltgewassen is dat de optimale lichtverdeling kan worden aangepast aan het specifieke gewas.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer