CLM%3A+%E2%80%98RFC+te+voorzichtig%E2%80%99
© Marcel Bekken

CLM: ‘RFC te voorzichtig’

'Het duurzaamheidsplan van FrieslandCampina (RFC) is een stap in de goede richting, maar biedt onvoldoende prikkels om koeien in de wei te houden. Het wordt tijd voor een convenant weidegang met een plus van minstens 1 cent op weidemelk.'

Dat stellen Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van Centrum Landbouw en Milieu (CLM) in een opiniestuk dat morgen in Nieuwe Oogst staat. Beide heren vinden dat de zuivelindustrie en LTO hiervoor het initiatief moeten nemen.

Samen met overheid, erfbetreders, banken, supermarkten, dierenbeschermings- en natuurorganisaties moeten ze proberen tot een convenant met duidelijke afspraken te komen.

Stevig convenant

CLM acht een stevig convenant noodzakelijk omdat diverse actiegroepen klaar staan om de sector onder vuur te nemen. 'Dat kan zich gaan wreken in de positie van de sector in de samenleving en op de markt.'

Belangrijke bouwsteen moet 1 cent per kilo weidemelk extra zijn. Die is deels te betalen door supermarkten en deels door de zuivelcoöperaties via een imagoheffing voor opstallers. 'En banken moeten radicaal stoppen met kredietverlening voor bedrijfsontwikkeling die serieuze weidegang blokkeert', stellen Van der Weijden en Van der Schans.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer