Betere veehouderij uit eigen geleding

Verdere verbetering van de Nederlandse veehouderij - als economische topsector - kan veel beter vanuit eigen geleding komen, dan door oplegging vanuit ethische principes van boven- of buitenaf.

Dat is de leidraad van een proefschrift dat begin oktober door Vincent Pompe in Wageningen wordt verdedigd. Onderwerp van het onderzoek was een nieuwe (ethische) benadering, op basis waarvan de kwaliteit van de Nederlandse veehouderij verder verbeterd kan worden.

De samenleving lijkt meer dierenwelzijn en een verdere verduurzaming van de productie te verlangen, stelt de onderzoeker. Met het overdragen van kennis, opleggen van ethische principes en morele concepten (keurmerken) proberen overheid en wetenschap verandering te bevorderen.

Niet weten, maar kunnen

Dit levert volgens de onderzoeker weinig op, omdat het doorontwikkelen van de bedrijfsketen geen kwestie is van ‘weten’, maar van ‘kunnen’, meldt Dierenwelzijnsweb.

Het gaat er ook niet om 'het beste' van bovenaf te laten realiseren, maar zelf 'het betere' te willen laten ontwikkelen. Dan ontstaat een ethiek van binnenuit, waarbij bedrijven zelf het complex van waarden bezien, waarin ze zich bevinden. Bedrijven staan dan (pro) actiever in de maatschappij en ontwikkelen gemeenschappelijke waarden en producten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer