Griekenland besteedt EU-geld aan kooi-eieren

Zouras, de grootste pluimveehouderij van Griekenland, heeft € 9,8 miljoen uitgegeven aan nieuwe batterijkooien. Deze systemen zijn vanaf januari 2012 verboden in de Europese Unie (EU).

Griekenland+besteedt+EU%2Dgeld+aan+kooi%2Deieren
© Vandaag.be

Hiervan is € 6,86 miljoen afkomstig van Europese-fondsen. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters.

De kooien zijn gebouwd tussen 2000 en 2006, hoewel het verbod al in 1999 werd aangekondigd. Griekenland telt nu 4,5 miljoen Griekse legkippen. Dat is ongeveer 90% van de totale populatie. Vier Voeters noemt het schandalig dat Europese fondsen zo worden besteed in een land met zulke grote economische problemen.

Zeer bezorgd

In de 6 stallen van Zouras zitten 650.000 leghennen in kooien met een bedoelde omzet van 200 miljoen eieren per jaar. De EU-lidstaten zijn volgens de organisatie zeer bezorgd over de mogelijk oneerlijke concurrentie van landen die het verbod niet respecteren.

Al eerder berichtte Vier Voeters dat ook een houderij in Roemenië Europese steunfondsen besteedde aan conventionele kooien. In een Duitse supermarkt werden Poolse batterij-eieren verkocht, eieren die in Duitsland al niet meer mogen worden geproduceerd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer