Rund- en varkensvlees beschermd, 'worst' en 'biefstuk' niet

Vleesnamen die worden gebruikt in de namen van vleesvervangers, blijven een heikel punt in Europa. De Europese Commissie heeft nu een voorstel liggen met namen die beschermd zouden moeten worden. Termen als 'worst', 'burger' en 'biefstuk' komen niet op de lijst voor.

Rund%2D+en+varkensvlees+beschermd%2C+%27worst%27+en+%27biefstuk%27+niet
© Twan Wiermans

De organisaties Farm Europe en EAT Europe maken zich al langer sterk voor duidelijker bescherming van vleestermen, zowel voor consumenten als voor het belang van veehouders. Zij zijn blij met het voorstel van de Europese Commissie, maar pleiten tegelijkertijd voor uitbreiding van de lijst. 'Het blijft moeilijk te begrijpen waarom essentiële termen als 'burger', 'worst' en 'biefstuk' nog steeds worden uitgesloten van de wettelijke bepalingen, terwijl ze tot de meest misbruikte namen behoren bij de marketing van vervangende producten', schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

Op de lijst zijn wel veel andere vleesbenamingen opgenomen. Zo mogen de termen rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, gevogelte, kip, kalkoen, eend, gans, lam, schapenvlees, schaap, geit, drumstick, ossenhaas, lendenstuk, rib, schouder, schenkel, karbonade, vleugel, borst, dij, ribeye, T-bone en spek alleen worden gebruikt als ze een dierlijke oorsprong hebben.


De Europese Commissie is er voorstander van om duidelijke principes in de wetgeving op te nemen over de benaming van vleesproducten. Dit staat in de ontwerpherziening van de verordening gemeenschappelijke marktordening. Dat is een onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.


Marketing

Volgens Farm Europe en EAT Europe doen woorden ertoe. Volgens de organisaties gaat het bij de benaming van vleesproducten en vleesvervangers niet alleen om marketing, maar hebben de benamingen ook invloed op de gezondheid en het welzijn van burgers. 'Consumenten moeten nauwkeurig worden geïnformeerd, met name over de voedingswaarde en de mate van verwerking van de producten die ze kopen. Transparantie betekent dat je voedsel de juiste naam geeft.'

Voor zuivelproducten gelden er al strengere eisen. De organisaties zijn er blij mee dat dit nu ook voor vleesproducten gaat gelden. De campagne 'woorden doen ertoe' werd in oktober 2024 door beide organisaties begonnen. Onlangs deden de organisaties een oproep aan Eurocommissaris voor Gezondheid en Dierenwelzijn Olivér Várhelyi en Eurocommissaris voor Landbouw Christophe Hansen om dit te regelen.

Na het zomerreces wordt er in het Europees Parlement verder over gedebatteerd. Op 14 oktober presenteert EAT Europe een studie in het Europees Parlement over voedselduurzaamheid. Deze studie gaat ook over transparantie, consumentenvoorlichting, voedselverwerkingsniveaus en kweekvlees.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 13°
    5 %
  • Woensdag
    21° / 12°
    5 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    70 %
Meer weer