Europese+organisaties+willen+vleesnamen+beschermen
Nieuws
© Dirk Hol

Europese organisaties willen vleesnamen beschermen

Zes Europese landbouw- en ketenorganisaties hebben een open brief gepubliceerd. Daarin roepen ze op om termen als steak, burger of worst niet langer te gebruiken voor vleesvervangers. Volgens de organisaties is dit misleiding van de consument en verdienen deze producten met een lange historie Europese bescherming.

De partijen pleiten voor uitbreiding van beschermde namen in de Europese Unie. Diverse regionale producten genieten al een beschermde status. Ardennerham en Gouda Holland zijn bijvoorbeeld een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Ook bestaat in Europa de Beschermde oorsprongbenaming (BOB). Daar valt bijvoorbeeld de Noord-Hollandse Edammer onder.

Volgens AVEC, Clitravi, Copa-Cogeca, Effab, de International Butchers' Confederation en Uecbv zou het goed zijn als ook meer algemene vlees- en zuivelnamen in Europa worden beschermd. 'De imitatie-industrie profiteert van een Europese maas in de wet.'


Bewerkte producten

De organisaties vinden dat producenten van vleesvervangers ten onrechte suggereren dat hun producten gelijk staan aan het origineel. 'Wij kunnen deze bewerkte producten echter niet accepteren als gezondere opties, omdat ze vaak veel toevoegingen als zout, suiker en vet bevatten. Spek, ham, carpaccio, steak, filet, karbonades en salami zijn allemaal traditionele producten die tot stand zijn gekomen door het harde werk van boeren en slagers.'

De ondertekenaars van de open brief vinden dat de Europese consument recht heeft op betrouwbare informatie over de producten die ze kopen. 'We erkennen en herkennen de behoefte van de consument aan dit type producten. We verwachten echter een eerlijke marketing die beide soorten producten respecteert en daarmee ook het werk van boeren en slagers', schrijven ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer