Zogend kalf kan vogelgriep overbrengen naar uier van de koe

Een kalf dat het vogelgriepvirus in de mond heeft kan dit virus tijdens het zogen overdragen naar de uier van de koe. Dat hebben onderzoekers van het Chinese Harbin Veterinary Research Institute vastgesteld. Het is waarschijnlijk de reden voor de grote uitbraak van vogelgriep bij koeien in de Verenigde Staten. Vaccineren van de koein kan helpen om dit te voorkomen.

Zogend+kalf+kan+vogelgriep+overbrengen+naar+uier+van+de+koe
© Wiermans

Er is tot nu toe geen zekerheid over de bron van de eerste besmettingen met vogelgriep van melkkoeien eind maart 2024 in Texas. Het gaat om een combinatie van een van oorsprong Europees type en een type dat in Noord-Amerika bij wilde vogels voorkomt.

Sindsdien hebben de besmettingen zich binnen en tussen de bedrijven verspreid via onder andere de melkmachine, transport en via medewerkers verspreid. Er zijn tot op heden 1.075 melkveebedrijven besmet geraakt in 17 staten.

Het vogelgrieptype dat bij de melkkoeien voorkomt heeft zich ook verspreid naar katten, alpaca's, pluimvee en muizen. Er zijn 70 mensen besmet geraakt, waaronder 41 medewerkers van melkveebedrijven.

In de hoog beveiligde onderzoekseenheid van het Chinese instituut zijn melkkoeien zowel via de neus als via de uier besmet met een H5N1 vogelgriepvirus dat sterk lijkt op de Amerikaanse variant die bij melkkoeien voorkomt.

Na het besmetten via de neus zijn er op meerdere tijdstippen monsters genomen uit de luchtwegen. Daarbij werd het virus aangetoond. De koeien zijn op dag 3, dag 6 en dag 14 na de infectie geëuthanaseerd om nader onderzoek te kunnen doen. Daarbij werd het virus wel in de luchtwegen en longen gevonden, maar niet in andere organen en in de uier. Conclusie van de onderzoekers is dat het H5N1 vogelgriepvirus zich wel kan vermeerderen in de luchtwegen maar vandaar uit de uier niet kan bereiken.


Besmetting per uierkwartier

Daarna is bij drie koeien het H5N1 vogelgriepvirus in twee van de vier kwartieren van de uier gebracht. Twee koeien vertoonden toen dezelfde verschijnselen als die bij de melkkoeien in de Verenigde Staten werden waargenomen. De koeien hadden een hogere lichaamstemperatuur en dikke gele melk. Bij alle drie de koeien werd het vogelgriepvirus in de melk teruggevonden.

Ook nu werden de koeien op dag 3, 6 en 14 na de infectie geëuthanaseerd. Het virus werd daarbij teruggevonden in de kwartieren die besmet werden, maar niet in de andere kwartieren en niet in andere organen. Bij de koe die op dag 14 werd geëuthanaseerd was het virus tot dag 9 in de melk aantoonbaar waarbij de virushoeveelheid tot wel 10 keer hoger was dan de dosis die in de uier werd ingebracht.

Omdat het H5N1 vogelgriepvirus wel de luchtwegen van koeien kan besmetten en zich daar kan vermeerderen is hebben de onderzoekers de hypothese getest dat zogende kalveren of zuigers aan de uiers van andere koeien zuigen het vogelgriepvirus kunnen verspreiden.


Zogen besmet uier

Daartoe werden zogende kalveren via de vek of neus besmet met het vogelgriepvirus. Bij de kalveren die via de neus werden besmet werd het virus wel gevonden bij het kalf zelf maar niet in de uier. Bij de kalveren die via de bek werd he virus bij de kalveren en ook in de uier van de koe gevonden. Eerst in een kwartier en later ook in een ander kwartier. Volgens de onderzoekers kan het daarbij ook zo zijn dat het kalf eerst een kwartier besmet en dat het kalf daarna een hoge dosis vogelgriep in de bek krijgt en vervolgens een ander kwartier besmet.

In vervolg hierop is onderzocht of vaccinatie van de koeien ze kan beschermen tegen besmetting met vogelgriep via de uier. In China worden al jarenlang vaccins gebruikt om het pluimvee te beschermen tegen de hoogpathogene vogelgrieptypes zoals de H5N1. Bij koeien zijn daarom twee typen vogelgriepvaccins getest en geïnactiveerd vaccin en een vaccin op DNA-basis.


Vaccinatie voorkomt besmetting

Beide vaccins zorgen ervoor dat de koeien antistoffen aanmaken tegen het vogelgriepvirus. In challengeproeven is daarna onderzocht of ze de koeien ook beschermen tegen een infectie met het H5N1 virus en dat blijkt het geval. Het virus kan zich niet vermeerderen in de luchtwegen en de uier van de koe, ook niet als die wordt blootgesteld aan hoge doses.

Kalveren of koeien kunnen het vogelgriepvirus in eerste instantie opnemen via besmet drinkwater of voer. Het virus kan zich dan in de mondholte en luchtwegen vermeerderen. Zogende kalveren of zuigers kunnen dan het virus overdragen op de uier van andere melkkoeien en via de melkmachine kan het zich dan ook weer verder verspreiden naar andere mellkkoeien.


Verontreinigd voer of water

Het is volgens de onderzoekers dan ook van belang om te voorkomen dat kalveren en koeien besmet raken met het vogelgriepvirus via verontreinigd voer of drinkwater. De weefsels in de mond van de koeien hebben namelijk receptoren waardoor het vogelgriepvirus zich kan binden aan het weefsel. De mondholte en uier hebben ook receptoren die menselijk griepvirus kunnen binden. Dit kan tot nieuwe voor de mens gevaarlijke grieptypen leiden. Monitoring van mutaties bij koeien is volgens de onderzoekers dan ook noodzakelijk.

Om bij koeien verspreiding van het vogelgriepvirus te verminderen is naast schoon voer en drinkwater het goed managen van zuigers van belang. Voorkomen moet worden dat ze aan de eigen uier of die van andere koeien zuigen.

Vaccineren van de koeien tegen het vogelgriepvirus is volgens de onderzoekers een effectieve en economische optie om besmetting van melkkoeien en verdere verspreiding binnen de koppel of naar de mens te voorkomen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 14°
    40 %
  • Maandag
    25° / 15°
    5 %
  • Dinsdag
    21° / 14°
    80 %
Meer weer