Friesland stelt 1,7 miljoen euro beschikbaar voor uitvoeringsagenda

Provincie Fryslân presenteerde vandaag de Uitvoeringsagenda Landbouw 2025-2030. Hiervoor wordt tot maart 2027 circa 1,7 miljoen euro aan provinciale middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast verwacht de provincie ook via landelijke maatregelenpakketten en het GLB tientallen miljoenen euro's te kunnen inzetten.

Friesland+stelt+1%2C7+miljoen+euro+beschikbaar+voor+uitvoeringsagenda
© Ida Hylkema

De uitvoeringsagenda is een praktische vertaling van de eerder vastgestelde Beleidsbrief Landbouw om de Friese landbouwsector te versterken en toekomstbestendig te maken. Hiermee kiest de provincie voor het versterken van 'boerdiversiteit' als basis voor veerkracht. Dit weerspiegelt volgens haar 'de veelzijdigheid van boeren en de samenwerking tussen landbouw en natuur'.

Vijf ontwikkelpaden staan centraal:

  • Hightech open systemen;
  • Duurzame landbouwsystemen;
  • Landbouw gecombineerd met natuur- en landschapsbeheer;
  • Multifunctionele bedrijven;
  • Hightech gesloten systemen

'Met de uitvoeringsagenda zetten we in op een toekomstbestendige landbouwsector waarin 'boerdiversiteit' en innovatie centraal staan en die via maatschappelijke diensten bijdraagt aan natuurbeheer, waterkwaliteit, duurzame energie en leefbaarheid', zegt gedeputeerde Abel Kooistra (BBB).

In de uitvoeringsagenda staan negen thematische actielijnen die de koers bepalen voor de toekomst van de Friese agrofoodsector. Zo gaat de provincie inzetten op het versterken van het verdienvermogen en toekomstperspectief van boeren. De provincie wil onder andere de regelgeving optimaliseren, verbreding stimuleren en jonge boeren ondersteunen.

Verder legt Fryslân de nadruk op goed, veilig en voldoende voedsel, met aandacht voor de ontwikkeling van korte ketens en het belang van grasland. 'Vertrouwen in innovatie staat centraal door het aanjagen van nieuwe producten, diensten en ideeën die bijdragen aan een toekomstbestendige sector', laat de provincie weten.


Landbouwgrond behouden

Wat grond betreft streeft de provincie naar een breedgedragen landbouwhoofdstructuur. Daarin moet landbouwgrond behouden blijven en de bestaanszekerheid van agrariërs beter kunnen worden gewaarborgd. Biodiversiteit krijgt ook aandacht; Fryslân wil boeren ondersteunen als natuurbeheerders en de agrobiodiversiteit bevorderen, bijvoorbeeld met Friese (vee)rassen en gewassen.

De agenda is tot stand gekomen met inbreng van boeren, overheden, kennisinstellingen en belangenorganisaties. Een deel van het budget is flexibel inzetbaar, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven en bijsturing op basis van actuele ontwikkelingen, meldt de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    21° / 14°
    5 %
  • Donderdag
    23° / 11°
    0 %
  • Vrijdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer